Ta kanapka na ciepło podbiła moje serce. Mąż raz-dwa zrobił mi ją na kolację

Dodano:
Kanapka na ciepło Źródło: Unsplash / Luis Covarrubias
Oto pomysł na kolację, który zachwyci wielbicieli niezwykłych kanapek. Będzie to pożywna kanapka na ciepło. A w jej składzie nie zabraknie wędliny, sera i aromatycznego dodatku. To dzięki niemu całość zyskuje niepowtarzalny smak.

Mój mąż czasami potrafi mnie zaskoczyć. Ostatnio przygotował na kolację dla całej rodziny kanapki. Ale nie były to zwykłe kanapki, ale takie jak lubię – ciepłe i pyszne. Włożył do nich dwa pożywne składniki i dodatek, który nadał całości niepowtarzalnego smaku. Sama nie wymyśliłabym lepszego połączenia.

Co włożyć do pożywnych kanapek na ciepło?

Jeśli chcecie przygotować pożywne kanapki na ciepło, do ich środka warto włożyć wędlinę. Może to być szynka gotowana, boczek wędzony czy wędlina dojrzewająca typu szynka parmeńska czy kumpiak. Kanapka stanie się jeszcze bardziej sycąca, gdy dołożycie do niej ser. Może to być ser żółty w plasterkach, ale też plastry sera camembert, brie czy sera z niebieską pleśnią. Te dodatki dodadzą kanapce smaku i soczystości.

Jak zrobić pożywne kanapki na ciepło z cebulą?

Pożywne kanapki na ciepło można przygotować na kilka sposobów. Pieczywo do tych kanapek można lekko zrumienić w piekarniku lub w tosterze. A po ułożeniu na kromce chleba wędliny i sera, całość warto wstawić na chwilę do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej, by ser się rozpuścił. Teraz wystarczy całość przykryć drugą kromką chrupiącego chleba i gotowe.

Przepis: Ciepła kanapka z dodatkiem cebuli

Pożywna kanapka na ciepło z wędliną, serem i smażoną cebulą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
470 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kromki lekkiego chleba pszennego
  • 4 plastry szynki lub wędzonki
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 2 plastry żółtego sera
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Smażenie cebuliCebulę obierz, przekrój na pół, a potem pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej olej, wsyp cebulę i smaż ją na niedużym ogniu do czasu, aż ładnie się zrumieni. Osącz ją z nadmiaru tłuszczu.
  2. Podpiekanie chlebaKromki chleba zrumień w tosterze lub w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza (ok. 3 minuty).
  3. Składanie kanapekNa dwóch kromkach chleba połóż po dwa plasterki szynki i po plasterku boczku. Przykryj je plastrami sera. Całość podgrzej w mikrofalówce, by ser się rozpuścił. Na serze połóż cebulę, całość przykryj kromkami chleba. Od razu podawaj.

Jak ładnie zrumienić cebulę?

Do tej pysznej kanapki na ciepło mój mąż dołożył zrumienioną cebulę. I uważam, że to właśnie dzięki niej całość zyskała tak doskonały smak. Jak jednak smażyć cebulę, by wyszła miękka i rumiana? Otóż pokrojone w półtalarki warzywo należy wsypać na patelnię ze sporą ilością rozgrzanego oleju. Należy ją oprószyć lekko solą i smażyć na niedużym ogniu 15-20 minut, aż zacznie się ładnie rumienić. Teraz wystarczy ją osączyć z nadmiaru tłuszczu, do czego przyda się papierowy ręcznik. Dla zainteresowanych polecam również przepis na karmelizowaną cebulę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...